Przywróć Przywróć

Pentagon

45 km przewodów zasilających w największym budynku biurowym na świecie – Pentagon nad rzeką Potomac w stolicy Stanów Zjednoczonych

„Made in Germany” w Pentagonie, Washington, D.C.

Najpotężniejsze siły zbrojne świata są dowodzone z „najpotężniejszego” budynku biurowego świata. Od 1943 roku Departament Obrony Stanów Zjednoczonych mieści się w Pentagonie. Ten „pięciobok” wybudowano na brzegu rzeki Potomac w Washingtonie, D.C. Wcześniej różne biura ówczesnego Departamentu Wojny Stanów Zjednoczonych były rozrzucone po całej stolicy. Każda z pięciu fasad zewnętrznych Pentagonu, czyli po polsku pięcioboku, ma długość 280 m. 28 kilometrów korytarzy łączy biura o łącznej powierzchni 344.000 metrów kwadratowych. Zaledwie osiem minut trwa maksymalnie przejście z jednego punktu budynku do dowolnego innego miejsca.

Profipress – najlepszy wybór

Przy generalnym remoncie tak olbrzymiego obiektu trzeba zmierzyć się z dużymi wyzwaniami czasowymi i finansowymi. W latach 1994-2011 Pentagon przeszedł generalny remont, który kosztował 5,3 miliarda dolarów. Przy tak prestiżowej inwestycji największą wagę przykładano do jakości i ekonomiczności. Po intensywnych poszukiwaniach wybór wykonawcy instalacji sanitarnych i grzewczych padł na wytrzymały i ekonomiczny system instalacyjny z miedzi Profipress (wg standardu amerykańskiego).

45 kilometrów bezpiecznych przewodów

Marv Wheeler z firmy wykonującej instalacje Southland Industries poza trwałością docenia inne cechy Profipress: „Dzięki technice połączeń zaprasowywanych połączenia rurowe są znacznie trwalsze i bezpieczniejsze od połączeń lutowanych. Ponadto czas wykonania instalacji skrócił się dzięki zaprasowywaniu równo o połowę.” To ważny argument przy 45 km przewodów. Tradycyjnie w Stanach Zjednoczonych rury miedziane są lutowane. Od czasu wprowadzenia Profipress na rynek amerykański technika połączeń zaprasowywanych na zimno „Made in Germany“ zyskuje coraz większą popularność. 

Obiekt Pentagon
Miejscowość Washington, D.C., USA
Rok 2011
Rodzaj obiektu Renowacja
Powierzchnia 344280 m2
Zakres zastosowania Budynek użyteczności publicznej
Instalacja Southland Industries, Garden Grove, California
Powrót
W ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookie, aby jak najbardziej zwiększyć wygodę korzystania z tej strony internetowej, umożliwić jej ulepszanie i uzyskać dane statystyczne. Nie używamy plików cookie w celu tworzenia profili użytkowania. Więcej informacji znajduje się w naszej Deklaracji o ochronie danych